4:29 PM

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على سيد المرسلين محمد الأمين, وأزواجه الطاهرات أمهات المؤمنين,وآله الطيبين الطاهرين,وأصحابه حملة القرءان والسنن حماة الدين ومن تبعهم بإحسان إلى يوم الدين
.


FAISAL TEHRANI.SIAPA BELIAU?Rasanya tak perlu nak diperkenalkan lagi siapa beliau.Seorang sasterawan dan karyawan yang mendapat tempat di hati para peminat sastera dan novel-novel melayu yang berkualiti.Baru sahaja mendapat Ijazah Doktor Falsafah dalam beberapa bulan ini.Lulusan Kolej Islam Klang dan juga Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya.Secara umumnya,boleh dipanggil USTAZ kerana berlatarbelakang Pengajian Islam dan Bahasa Arab.


FAISAL TEHRANI DAN SYIAH


Beberapa tahun yang lepas,mula heboh tentang 'syi'ahnya' Faisal Tehrani.
Bekas Mufti Perlis iaitu Dr MAZA pernah memperingatkan masyarakat Malaysia akan bahaya racun syi'ah Faisal Tehrani.Saya juga punyai teman2 rakan penulis yang pernah mengikuti bengkel penulisan beliau dan mereka juga mengiyakan kecenderungan Faisal ke arah Syi'ah.Seorang teman yang berada di Saudi juga pernah menyatakan bahawa Faisal menziarahi ulama' syi'ah rafidhah semasa bertandang ke Makkah untuk menunaikan ibadah haji.

Namun,pada saya cerita-cerita ini yang saya dengari,BUKANLAH HUJJAH KUKUH untuk menisbahkan beliau kepada aliran syi'ah.

Takdir Allah,saya terjumpa blog beliau.
Saya tiada masalah jika beliau memuji Iran itu dan ini.Kerana manhaj ahli sunnah,ialah kita mengambil kebaikan-kebaikan yang ada dari segenap golongan walaupun ia datang dari golongan non-muslim.

Namun,apabila beliau menafikan kewujudan beberapa akidah syi'ah yang keji dan jijik dan juga beberapa ibadah yang masyhur dikalangan syi'ah dalam sumber-sumber muktabar syi'ah,maka telah terzahirlah siapa beliau.Soalan balik daripada beliau yang seolah-olah mencabar saya untuk buktikan dari kitab syi'ah yang mana saya petik nukilan-nukilan tersebut,telah menunjukkan wajah sebenar beliau.

Samaada :

(1) Beliau bukan syi'ah sehingga tidak mengambil endah langsung tentang maraji' syi'ah.Namun ini agak mustahil kerana dalam satu artikelnya berkaitan lailatu qadr,beliau secara jelas lebih cenderung ke arah pendapat mazhab ahli bait.Ini menunjukkan beliau membaca sumber-sumber syi'ah!

(2) Beliau syi'ah tapi tak mampu untuk menelaah kitab-kitab syi'ah yang berbahasa arab dan parsi.Ini juga agak pelik,sebab dia lulusan agama dan latar belakang pengajiannya ialah Pendidikan Islam dan Bahasa Arab.Dan sebagaimana yang saya difahamkan,beliau juga belajar bahasa Parsi.

(3) Beliau syi'ah tetapi bertaqiyyah!Berdusta atas nama agama!

Pendapat yang ketiga inilah yang paling benar berdasarkan ijtihad,pengamatan dan penilaian saya.

Taqiyyah adalah agama syi'ah.Kenapa saya berkata demikian?

Kerana PENDUSTAAN beliau dalam menisbahkan riwayat hadith kepada kitab-kitab ahli sunnah!Saya tidak rasa marah jika beliau mempersembahkan riwayat-riwayat syi'ah dan dinisbahkan kepada kitab-kitab mazhab syi'ah.Namun saya akan berasa terbakar kerana cintakan Rasulullah dan hadith-hadith Baginda,cintakan ahli bait dan para sahabat r.anhum apabila riwayat yang menyokong doktrin syiah dinisbahkan kepada kitab ahli hadith secara DUSTA dan PALSU.

Klik sini dan sini.

Bagi kami pelajar hadith,kami tahu akan adanya hadith-hadith berkaitan al-Mahdi.Benar,para ulama' hadith telah menyatakan bahawa idea dan konsep al-Mahdi adalah mutawatir ma'nawi dalam Islam.Tetapi,al-Mahdi di sisi ahli sunnah jauh bezanya dari al-Mahdi dalam kitab-kitab syi'ah.

Namun ingin ditegaskan bahawa,ahli hadith memberi panduan tentang menanggapi hadith al-Mahdi.

(1) Hadith al-Mahdi adalah mutawatir tetapi ada juga hadith al-Mahdi yang tersangat dhaif dan banyak pula yang maudhu' dan palsu!

(2) Oleh yang demikian kita hanya beriman dengan riwayat yang sahih dalam bab ini dan kita menolak riwayat yang tersangat dhaif dan palsu!

Ada banyak kitab yang telah ditulis para ulama' tentang isu ini.Antara yang terbaik ialah kitab Dr Abdul Halim Abdul 'Azhim yang bertajuk " al-Ahaadith al-Waaridah Fi al-Mahdi al-Muntazhar Fi Mizan al-Jarh Wa al-Ta'dil ".Beliau juga ada membuat ensiklopedia hadith dhaif dan palsu berkaitan al-Mahdi.


PENDUSTAAN FAISAL TENTANG SAHABAT DAN AHLI BAIT


Dalam dua artikelnya yang terakhir,beliau telah membawa riwayat kononnya ahli bait Baginda akan dikhianati dan disingkirkan.Dan riwayat itu telah dinisbahkan secara DUSTA kepada Abu Daud dan al-Tirmizi.Dan salah satu riwayat Ibn Majah yang disebut oleh beliau ada dalam kitab tersebut.Tetapi beliau tidak amanah dalam mengemukakan hadith.Penerangan tentang hadith itu tidak dinyatakan samada sahih,dhaif atau maudhu'.Dan beliau telah membawakan hadith tersebut sebagai hujjah.Sedangkan hadith Ibn Majah itu telah diingkari para ulama' hadith.Di sini penjelasannya.

Benar dalam kitab-kitab hadith utama di atas ada riwayat tentang al-Mahdi.Namun ia tidak sama seperti apa yang dinyatakan oleh Faisal-Qabbahahullah!-

Sila para pembaca rujuk sendiri riwayat-riwayat dalam kitab tersebut dalam bab al-Mahdi.

Inilah pendustaan syi'ah turun temurun terhadap hadith Rasulullah SAW.
Sebagaimana kata para ulama' Islam turun temurun bahawa rafidhah adalah sedusta-dusta makhluk Allah.Lihat kata-kata Ibn Qayyim dalam al-Manar al-Munif dan kata-kata al-Zahabi ketika bercerita tentang perawi-perawi syi'ah yang memalsukan hadith dalam kitab Mizan al-'Itidal dan juga kata-kata al-Hafiz Ibn Hajar dalam Lisan al-Mizan!

Kenapa riwayat dusta itu yang diketengahkan?
Untuk menzahirkan kezaliman sahabat ke atas ahli bait r.anhum!
haasya wa kalla wa alf kalla!!!

Di sini penerangan sebenar tentang hubungan ahli bait dan sahabat r.anhum.
Jika anda ingin jadi syi'ah keseorangan,kami katakan itu pilihan kamu.

Tapi jika mazhab yang sesat dan batil itu ingin disebarkan di kalangan orang awam yg jahil tentang usul agama,yang zero bahasa arabnya,maka kami akan bangun menentang!

Kami akan tahzir ummat dari mendekati kamu wahai Faisal!!


NASIHAT BUAT TEMAN-TEMANBangkitlah demi agamamu!
Sebarkan artikel ini.
Dan jauhkanlah masyarakat awam Malaysia dari fitnah syiah Faisal Tehrani.Sesungguhnya dia BERDUSTA atas nama agama.

هدانا الله إلى سواء السبيل0 comments:

Post a Comment